Als bestuur van Plaatselijk Belang hebben we er al eerder over bericht en ook op de laatste jaarvergadering kwam het ter sprake: de wens om een AED in het dorp te realiseren. De kogel is door de kerk: er komt een AED in het dorp!

Waarom een AED?
In Nederland worden gemiddeld 30 mensen per dag getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Snel handelen van omstanders, goede reanimatie en binnen enkele minuten inzetten van een AED (Automatische Externe Defibrillator) vergroot de overlevingskans met 70%! Een hartstilstand komt altijd onverwacht en kan iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheid, treffen. Een AED in ons dorp is dan ook onmisbaar.

Als locatie is gekozen voor de portiek van de woning van de familie Lars de Ruijter aan de Koningin Julianaweg 53. De heer De Ruijter bood dit spontaan aan nadat hij over de plannen las in de Wâldknyn. We zijn hier geweldig content mee, hulde!  De portiek van de woning van de familie De Ruijter is 24 uur per dag vrij te benaderen en direct toegankelijk vanaf de weg en het fietspad en daarom bij uitstek geschikt voor plaatsing van de AED. De planning is dat de AED nog voor de zomer is geïnstalleerd.

Training
En nu? Het is uiteraard belangrijk dat er voldoende mensen een AED weten te gebruiken. PB wil daarom voor Oranjewoud een aantal trainingen organiseren met instructie, uitleg en demonstratie. Deze trainingen worden verzorgd door Joop Holtmann, gediplomeerd reanimatie-instructeur van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad). In deze training van 19.00 – 22.00 uur krijgt u instructie voor een juist gebruik van een AED, o.a. met een reanimatiepop, zodat u zelf kunt oefenen. En natuurlijk kunnen alle vragen worden gesteld, zodat iedereen weet wat er te doen is als er onverwacht een reanimatie is.

De kosten voor deze training (één avond van 19.00-22.00 uur) zijn slechts € 7,50 per persoon. Wilt u deze training volgen? Geef u dan op bij Peter Bijlsma, secretaris van PB via pboranjewoud@gmail.com. Mogelijk kan een eerste training nog voor de zomer plaatsvinden, gevolgd door een tweede training in het najaar.
Na uw opgave zullen datum en locatie volgen.

Na afloop van de training ontvangt u als deelnemer een diploma van de Hartstichting.

 

Recente berichten

Start typing and press Enter to search