Tijdens een fietsroute op 12 november jl. met de gemeente kreeg het bestuur van PB uitleg over de openbare verlichting. Het lichtbeleid van de gemeente Heerenveen heeft als ambitie “Donker waar het kan, licht waar het moet” waarbij de nadruk ligt op de waarde van de duisternis. Door noodzaak tot vervanging en het streven naar energiebesparing (overgang naar LED) heeft de gemeente een vervangingsplan van de openbare verlichting in voorbereiding, reden om een aantal locaties in Oranjewoud in ogenschouw te nemen.

Deelnemers aan de fietsroute waren: wethouder Hans Broekhuizen, Jan de Jong (ambtenaar Openbare Verlichting), Rixt Wind (wijkmanager), Jaap Jongedijk, Jan de Haan, Rein Soet en Louwina Wijma (allen namens bestuur PB). De route was: Cissy van Marxveldtlaan, Koningin Julianaweg, Prins Bernhardweg, Lindelaan, Marijke Muoiwei, Bieruma Oostingweg, Julianaweg, Cissy van Marxveldtlaan.

De gemeente gaf vooraf en tijdens de fietstocht duidelijke uitleg: de verlichting langs de Cissy van Marxveldtlaan en de Koningin Julianaweg wordt in 2020 vervangen door armaturen met LED lichtbron, met een uitstraling passend in de omgeving. (Plan Meerzigt is eerder al voorzien van dit type verlichting). De verlichting langs de overige bezochte straten wordt vervangen door armaturen met een afgeschermde lichtuittreding. In gebieden met bebouwing is de kleur van het licht wit (‘moonlight white’) en in gebieden met hoofdzakelijk natuur wordt de kleur groen (‘golden green’) Deze LED verlichting levert een energiebesparing op van gemiddeld 70%.

fietsrondje oranjewoud verlichting verlichting oranjewoud brug Bieruma Oostingweg

Tijdens de fietsroute werd duidelijk dat ook een aantal lichtmasten die sinds 2014 waren uitgeschakeld, nu definitief verdwijnen. Als vervanging worden balises (witte paal met reflecterend rood of wit vlak) geplaatst bij kruispunten en in bochten.

Het vervangingsplan geldt voor het gehele (buiten)gebied van Oranjewoud, Mildam, Katlijk en Nieuwehorne. Medio 2020 vindt de uitvoering van dit plan plaats.

Recente berichten

Start typing and press Enter to search