Geschiedenis

Oranjewoud ligt midden in de prachtige bossen nabij Heerenveen. Statige landhuizen en stijlvolle lanen herinneren aan de tijd dat de koninklijke familie in Oranjewoud verbleef. De band met het koninklijk huis ontstond toen in 1664 Albertine Agnes, prinses van Oranje, weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, een bestaand landgoed kocht dat de naam Oranjewoud kreeg.

Oranjestein – Huize Oranjewoud

Het dorp Oranjewoud is een voormalige buitenplaats van de Friese Nassaus met mooie landhuizen en schitterende tuinen. De Friese Nassaus kochten in 1664 heidevelden ten oosten van Heerenveen en stichtten er het lustslot met park Oranjestein. Toen begon de ontwikkeling van Oranjewoud als vestigingsplaats van de Friese adel. Het oorspronkelijke buitenverblijf van de Friese Nassaus werd in 1803 gesloopt. Op dezelfde plek verrees in 1830 het neo-klassieke landhuis Oranjewoud met een prachtige romantische tuin. Landgoed Oranjewoud en De Overtuin kunt u bezichtigen. Op de pagina met wandelroutes staan diverse routes die door Staatsbosbeheer zijn uitgezet, die u langs vele interessante plekjes leiden.


Oranjestein

Klein Jagtlust

Naast Landgoed Oranjewoud en  Oranjestein is Klein Jagtlust het derde landgoed in Parkgebied Oranjewoud. Dit landhuis is van de hand van architect Jacob Izaäks Douma. Eerste eigenaar Pieter Cats liet het landhuis bouwen 1856.

Band met Koninklijk Huis

Oranjewoud dankt zijn naam aan de aanwezigheid van de Oranjes. Vanaf de 17e eeuw verbleven de leden van het Koninklijk Huis in Oranjewoud en ook Friese standhouders hadden in de 17e eeuw hier hun zomerresidentie.

De bossen van Oranjewoud
Prinses Albertine-Agnes van Oranje Nassau liet in 1680 het lusthof Oranjewoud aanleggen in barokstijl. Rond 1880 werd Oranjewoud drastisch veranderd, er ontstonden meerdere parken in Engelse landschapsstijl, waaronder Veenwijk en Pauwenburg. In de jaren 50 is er ook veel naaldbos aangelegd. Ook staan er hier de oudste lariksen van Nederland, nl. ca. 160 jaar oud.

Het bosgebied van Oranjewoud heeft, hoewel er hier en daar ook duidelijk de sporen van het productiebos te zien zijn, een vriendelijk, parkachtig karakter, met slingerende paadjes, waterpartijen en veel variatie in bomen, struiken en planten. Het woud is onderverdeeld in een aantal bossen: Reigerbos, Tjaarda’s bos en de Overtuin.

Het Reigerbos heeft een gevarieerde samenstelling. U vindt er zowel loofbomen als naaldbomen en soms staan er eiken en beuken in mooie lanen. In dit bos loopt de rode paaltjes route. Het bos is niet geheel vrij toegankelijk: in de broedtijd is het gesloten.

Tjaarda is in deze contreien een bekende naam voor hotel en ontspanning. Het tegenover het hotel gelegen bos heet Tjaarda’s bos. In het bos liggen ook percelen akkers en weilanden. De Overtuin – als wandelpark onder gemeentelijk beheer – is vrij toegankelijk. In het parkachtige bos wordt jaarlijks het Oranjewoudfestival georganiseerd.

Over Oranjewoud

Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen, is een verzameling voormalige landgoederen. Dit is nog goed te zien aan de in barokstijl aangelegde lanenstructuur van de bossen. De lanen maken het gebied ideaal om te wandelen.

Een korte geschiedenis

Landgoed Oranjewoud werd in 1676 gesticht door Albertine Agnes van Oranje. Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Willem Frederik (een van de voorvaderen van ons huidige koningshuis). In hun kielzog trokken tal van andere rijke Friezen naar het gebied. Ook zij bouwden hier landhuizen en legden parken en tuinen aan.

De tuinen van het landgoed

De barokke tuinen op landgoed Oranjewoud zijn rond 1700 aangelegd. De tuinen zijn ontworpen door Daniël Marot, die ook de tuinen van paleis Het Loo aanlegde. In de achttiende eeuw is in een deel van de tuinen de romantische Engelse landschapsstijl doorgevoerd. Rechthoekige patronen moesten plaats maken voor slingerpaden, grillig gevormde vijvertjes, heuveltjes en fraaie boompartijen.

Barok- en Engelse landschapsstijl

Ook in de rest van het Oranjewoud vind je zowel barokstijl als Engelse landschapstijl tegen. Een mooi voorbeeld van beide stijlen is te zien in het Reigersbosch. Hier zijn zowel rechte (barokstijl) als gebogen (Engelse landschapsstijl) lanen te vinden. Typische barokke aanleg is te vinden in het Tuimelaarsbos. De Engelse landschapsstijl komt goed naar voren in de Overtuin. Zeker een bezoek waard is de Belvedère, een uitzichttoren die rond 1930 is gebouwd. De toren biedt een prachtig uitzicht over heel Oranjewoud en de wijde omgeving.

Museumpark Landgoed Oranjewoud

In 2004 is het Museumpark Landgoed Oranjewoud aangelegd. Het is een reconstructie van het park zoals dat er rond 1700 uit zag. Hierin heeft het museum voor de Friese kunst, Museum Belvédère een prominente plaats.

Start typing and press Enter to search