Paasbal

“Soene ús pake en beppe yn it ferline ek by Tjaarda dûnse hawwe, want ik fûn dit kaartsje tusken de spullen fan us heit”, mailde mijn nicht Joukje. Bij de mail zat een afbeelding van een driehoekig kaartje. “Toegangkaart tot het BAL op PAASCH-ZONDAG 8 APRIL 1928 bij hotel Tjaarda – Oranjewoud” staat er op gedrukt.. Ik denk niet dat het onze groot- ouders, maar één van hun oudste zoons is geweest die het bal bezochten, want die waren toen 22/23 jaar oud. En dit waren de gelegenheden om een partner te vinden.

Oranjewoud heeft heel lang een vaste paaskermis gehad. Dit vond plaats op het parkeerterrein naast hotel Tjaarda. Sa- men met deze kermis werd altijd een bal georganiseerd.

Wat mij nieuwsgiering maakt, is waar dat bal dan werd gehouden, want de feest- zaal werd pas in 1933 gebouwd. Mis- schien wel in de doorreed (trochreed). Deze trochreed was door de vader van Andreas Tjaarda, Willem, in 1897 ge- bouwd en had een ‘model paardenstal’. De doorreed of doorrit werd gebruikt om paard en rijtuig onder te stallen en daar konden de gasten droog en ‘schoon’ uit- stappen.

In 1933 liet Andreas de trochreed afbre- ken en er een feestzaal voor in de plaats bouwen.
Mijn herinneringen gingen meteen terug naar 1961. Dat jaar deed ik vakantiewerk bij Tjaarda. Oebele Jan Scheur was toen huurder en Andreas Tjaarda woonde in een klein kamertje in het achterhuis en was nog steeds elke dag in zijn bedrijf aanwezig. Ik moest allerlei kleine werk- zaamheden doen, glazen wassen, buffet opruimen, koper poetsen en ook de feestzaal vegen na een feest of een di- ner. Niet mijn favoriete werk, want het was een grote zaal. Maar vooruit, het moest ook gedaan worden. Ik zie het nog voor me, de eerste keer dat ik het ‘veegwerk’ als opdracht kreeg.

Meidert en Piet, de twee vaste kelners, voorzagen me van een bezem en druk- ten me op het hart: “ook onder de tafels vegen hoor”. Na afloop vroeg Meindert “en hoe ging het”. Prima antwoorde ik heb wel 6 dubbeltjes gevonden! “ Dan heb je je werk erg goed gedaan, was zijn antwoord, want ik heb maar drie onder de tafels gelegd”. …………


Toegangskaartje tot het paas-bal van 1928 bij Hotel Tjaarda.


1933. De bouw van de feestzaal naast hotel Tjaarda. Vooraan, met hoed, architect Joh. Vleer.

Andreas staande tussen de gasten in de feestzaal. Op topdagen leverden soms meer dan 50 bussen hun passagiers af bij het hotel. Die gebruikten vaak een consumptie en/of een maaltijd, voordat ze naar de at- tracties gingen. Op dit soort dagen werd het vaste per- soneel geassisteerd door ‘vaste’ ambulante krachten. De chauffeurs van de bussen gingen linea recta naar de keuken waar ze van een goede maaltijd en een drankje werden voorzien. En als ik het me goed herin- ner ook van wat ‘zakgeld’.

 

Start typing and press Enter to search