Vanwege de paddentrek is de Bieruma Oostingweg momenteel ’s avonds gesloten van 19.00 uur – 7.00 uur. Op het bord van Staatsbosbeheer staat de volgende tekst:

“Padden trekken er vroeg op uit: In verband met de paddentrek is de Bieruma Oostingweg tijdelijk afgesloten voor al het verkeer tussen ’s avonds 19.00 uur tot 7.00 uur ’s ochtends. Op verzoek van de bewoners, samen met de gemeente Heerenveen en Staatsbosbeheer is besloten de weg tijdelijk weer af te sluiten.
Nu het weer warmer en vochtiger wordt en de temperatuur ’s nachts boven de 5 graden komt, gaan de padden weer massaal op pad. Ze trekken terug naar hun poel, vijver of sloot om te paren. De bevruchting en het leggen van de eitjes gebeurt in het water. Net als bij de kikkers ontwikkelen padden zich van donderkopje (kikkervisje) tot volwassen pad en zijn daar afhankelijk van het water. Als ze volgroeid zijn, verlaten ze het water en trekken naar drogere oorden zoals hier in het dorp.
Door de afsluiting van de Bieruma Oostingweg gedurende de nacht kunnen de padden veilig oversteken. Ook andere amfibieën (bijvoorbeeld de kikker en de salamander) profiteren van deze maatregel”.

Recente berichten

Start typing and press Enter to search

kerstbomen inleverenhartslagnu