Onze wijkagent Peter van Harten vraagt uw en onze hulp: hebt u een bewakingscamera? Meld ‘m aan bij de politie!
De politie is namelijk op zoek naar zo veel mogelijk camera’s, zowel van bedrijven als van particulieren. Hoe meer camera’s, des te sneller kan de politie in actie komen na een misdrijf.

Peter van Harten licht toe: “De politie heeft inmiddels al 100.000 bewakingscamera’s in haar systeem “Camera in Beeld” geregistreerd. Dit systeem geeft aan welke bewakingscamera’s in gebruik zijn en welke beelden deze camera’s exact opleveren. Zo werkt de politie samen met de eigenaren van deze bewakingscamera’s aan meer veiligheid. Camerabeelden spelen een belangrijke rol bij het oplossen van misdrijven, ook in Oranjewoud”.

 

Camera in Beeld
Dankzij ‘Camera in Beeld’ heeft de politie sneller zicht op daders. Ze mogen pas opgevraagd worden na toestemming van de officier van justitie. Dankzij het systeem Camera in Beeld kan vervolgens wel snel gehandeld worden. Dit komt de veiligheid in Nederland ten goede. Eigenaren kunnen hun camera’s overigens zelf aanmelden voor dit systeem. Dit kan via www.politie.nl/cib.

Enorme tijdswinst
Projectleider Karel van Engelenhoven: ‘Als er een misdrijf is gepleegd kunnen we met de databank in één oogopslag zien of er in de buurt camera’s hangen die mogelijk beelden hebben van de dader. Met Camera in Beeld kan de politie niet live meekijken met de beelden. In het systeem staat alleen wat de locatie is van de camera, hoe de eigenaar bereikbaar is, hoe lang de beelden bewaard worden en welk deel van de openbare weg in beeld is. Dit levert de recherche enorme tijdswinst op. Camera in Beeld draagt daardoor bij aan een effectievere en snellere opsporing.’

Vluchtroute
Er zijn al diverse voorbeelden te geven van het succes van de databank. Van Engelenhoven: ‘In het oog springt een voorbeeld uit de beginperiode van de databank. Door camerabeelden in een (overvallen) restaurant te combineren met beelden van publieke en private camera’s in de omgeving kon de vluchtroute van de overvallers achterhaald worden. Binnen twee weken werden de twee daders aangehouden. Zij bleken verantwoordelijk te zijn voor een reeks overvallen. Ze zitten vast.’

Uw beveiligingscamera’s aanmelden
Hebt u zelf een beveiligingscamera aan uw woning of bedrijfspand? Meld deze aan bij de politie via www.politie.nl/cib.

Dank voor uw medewerking. Bij eventuele vragen is wijkagent Peter van Harten bereikbaar via e-mail: peter.van.harten.1@politie.nl of mobiel 06 – 52 00 52 16. Het bezoekadres van de politie in Heerenveen is Atalantastraat 1, 8442 DH  Heerenveen, het algemene telefoonnummer is 088-1672350  b.g.g. 0900-8844.

 

Recente berichten

Start typing and press Enter to search