Op 16 januari jl. presenteerde de gemeente Heerenveen het schetsontwerp voor een mogelijk Van der Valk-hotel in Heerenveen, aan de A32 bij de Oranje Nassaulaan. De belangstelling voor deze bijeenkomst in het Abe Lenstrastadion was groot. De schetsen zijn ook in 3D gevisualiseerd, hierbij de link naar de 3D-beelden. Voor wat betreft een eventuele toename van verkeersbewegingen c.q. problemen in de verkeersafwikkeling: in deze 3D gevisualiseerde situatie zijn ook de toekomstige oplossingen voor de op-en afritten van de A32 meegenomen, o.a. een turborotonde na de afrit vanuit Wolvega. Zoals bekend heeft Plaatselijk Belang Oranjewoud een belangrijke bijdrage gehad in de planvorming over de verbeteringen van de A32.

Op de website van de gemeente Heerenveen is aanvullende informatie te vinden over de Van der Valk plannen. De commissie ROM van de gemeenteraad buigt zich op 1 februari a.s. over deze plannen.

Lees en bekijk hier de berichtgeving van Omrop Fryslân.

De Leeuwarder Courant publiceerde woensdag 17 januari onderstaand artikel:

Van der Valk: alleen aan A32 ‘Haje-hotel ongeschikt voor hergebruik’

Illustratie gemeente Heerenveen
HEERENVEEN Ondernemer Paul van der Valk wil zijn hotel in Heerenveen alleen langs de A32 bij de afslag Skoatterwâld bouwen. Alternatieven zijn onbespreekbaar.

Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in het voetbalstadion van SC Heerenveen. Zeker driehonderd mensen, voornamelijk bewoners van de wijken Skoatterwâld en Oranjewoud, namen daar kennis van de plannen van Van der Valk.

Hij wil pal aan de snelweg A32 bij de afslag Skoatterwâld een hotel bouwen met ongeveer 130 kamers, zeven vergaderzalen en een restaurant met 250 zitplaatsen. Het hoofdgebouw wordt circa 40 meter hoog. De investering is zo’n 30 miljoen euro.

Veel wijkbewoners twijfelen over de plek. De strook tussen de sportvelden en de Oranje Nassaulaan is bestemd voor woningen en kantoren. Die strook is smal en lang. De gemeente heeft zitten tekenen en rekenen en komt nu met een plan om het hotel tegen de snelweg aan te bouwen. Dat zou wel een sportveld kosten, maar dat kan elders worden aangelegd.

Alternatieve locaties zijn er in Heerenveen volop, aldus verschillende wijkbewoners. Ze wezen onder andere op het terrein bij de McDonald’s. Maar Van der Valk was niet te vermurwen: ,,Wij willen een zichtlocatie, aan een snelweg, bij bedrijven en we willen wat met toerisme doen. Geloof me, wij doen dit al 155 jaar en dan weten we echt wel wat we doen. Deze plek moet het zijn en geen andere.’’ Onderzoek deed hij niet. ,,Een plaats kiezen, dat is ons vak. Ik reed hier langs en dacht meteen: ‘Dit wordt hem’. En ik investeer echt geen 30 miljoen als ik er niet in geloof.’’

Paul van der Valk zit vooral in Overijssel met vier zaken en wil nu naar het Noorden trekken. Maar ook familielid Henk Matser (Wolvega, Sneek, Leeuwarden) ziet brood in Heerenveen en heeft zijn oog laten vallen op het Haje Hotel.

,,Als Van der Valk belangstelling heeft voor je gemeente is dat altijd positief. Bij ons staan twee Valken voor de deur. Welke gemeente kan dat nou zeggen?’’, aldus burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,Het zou mooi zijn als de gemeenteraad straks wat te kiezen heeft.’’

Of alle plannen doorgaan hangt af van de gemeenteraad, die akkoord moet gaan met een wijziging van het bestemmingsplan. Mocht de raad het plan steunen, dan duurt het nog krap vijf jaar voordat het hotel open kan. Paul van der Valk wil zich de komende twee jaar eerst richten op de nieuwbouw in Deventer en heeft daarna pas tijd voor Heerenveen.

Op 1 februari komen de plannen weer aan de orde in de raadscommissie.

Hotel Hajé aan de Schans in Heerenveen is ongeschikt voor hergebruik. Dat stelt hotelier Martin Matser van de Van der Valk-hotels in Wolvega, Sneek en Leeuwarden. Als het plan van zijn neef Paul van der Valk voor een hotel aan de A32 bij de afslag Oranjewoud sneuvelt, dan denken de broers Martin, Jan en Henk Matser erover om Hajé te kopen. Het oude pand gaat dan tegen de vlakte om plaats te maken voor een Van der Valk-hotel met zo’n zeventig kamers, een restaurant en een beperkt aantal vergaderruimtes. De doelgroep bestaat onder meer uit de atleten die sporten in Heerenveen, maar nu nog overnachten in de Van der Valken in Wolvega en Sneek.

 

 

Recente berichten

Start typing and press Enter to search