wandelnetwerk oranjewoudHet mooie Oranjewoud te voet ontdekken?
Er zijn diverse wandelroutes, hieronder een selectie.

Het Poëzijpaad Oranjewâld (Dichterspad)

Sinds 2016 kent Oranjewoud een poëzieroute. Op initiatief van de Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen (SLAH) zijn op enkele historisch belangrijke plaatsen gedichten geplaatst van zowel gerenommeerde dichters als veelbelovend talent uit de regio. De gedichten zijn gemonteerd op 11 zwerfkeien en vormen zo het “Poezijpaad” zoals de route door het bosgebied van Oranjewoud en Katlijk officieel heet. Men ervaart dat de gedichten passen in de omgeving en dat de gedichten en het landschap elkaar versterken. Cultuur en natuur gaan hier hand in hand en vormen een harmonie. U kunt de route downloaden.

Wandelroutes (bron: Staatsbosbeheer)

Landgoedwandeling Oranjewoud

Woudsterbergwandeling (blauw, 3,5 km).
Langs de Woudsterberg en de in barokstijl aangelegde Emmalaan. Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud, Koningin Julianalaan 98, Oranjewoud.

Reigersboswandeling (rood, 4 km).
Door het reigersbos en over licht glooiend terrein (vroegere rivierstuifduintjes). Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud, Koningin Julianalaan 98, Oranjewoud.

Tuimelaarsboswandeling (wit, 3,5 km).
Door het in stervorm aangelegde Tuimelaarsbos, langs de oude renbaan en Overtuin. Veel rododendrons. Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud, Koningin Julianalaan 98, Oranjewoud.

Verbindingswandelroute (oranje, 3,5 km).
Verbindt meerdere wandelroutes en bosgebieden met elkaar. Langs barokke bomenlanen, het vroegere dorpje Brongerga en het Jagershuis. Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud, Koningin Julianalaan 98, Oranjewoud.

Knipe-Brongergawandeling (blauw, 6 km).
Door een oud hoogveenontginningsgebied en bos. Start: Tramweg, De Knipe.

Weversbuurtwandeling (wit, 7 km).
Over zandruggen en om een lage kom. Veel oude weilanden met singels. Start: P-plaats Koffie- en Theeschenkerij Liefhebberij de Hooiberg, Kerkelaan 40, Katlijk.

Klokkestoelwandeling (rood, 3 km).
Langs houtwallen en de klokkenstoel van Katlijk. Start: P-plaats Koffie- en Theeschenkerij Liefhebberij de Hooiberg, Kerkelaan 40, Katlijk.

Geocaching speurtocht Oranjewoud
Wandeling en speurtocht: met geocachen ga je op zoek naar zgn. ‘schatten’, leuk om eens te proberen!

Start typing and press Enter to search